بطور سنتی از گیاه شوید برای کاهش چربی خون استفاده می شود. اسانس طبیعی شوید بسیار پرکاربرد است و به همین علت شرکت های تولید کننده، اسانس طبیعی شوید را به صورت عمده و جزئی عرضه می کنند.
تخم شوید از گیاهان دارویی بسیار مهم و پر مصرف است که از خواص این گیاه مهم در طب سنتی برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می شود.
این گیاه حتی در دامپزشکی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. سرشاخه های هوایی این گیاه را دم کرده به صورت وریدی به حیوانات تزریق می کنند که این کار باعث گشاد شدن عروق خونی، پایین آمدن فشار خون، تحریک تنفس و کند شدن ضربان قلب است. از این میوه این گیاه نیز برای رفع نفخ و دردهای ناشی از آن در حیوانات استفاده می شود.
طبع شوید چیست؟
طبیعت شوید گرم و خشک است. گیاه شویدمنبع سرشاری از منابع آلی و معدنی مانند کلسیم، منیزیم، ویتامین A،B، C و آنتی اکسدان ها است. این گیاه امروزه به دلیل کاربردهای بالا آن در سراسر دنیا کاشت می شود و از گیاه های بومی مصر و ایران است.
ارزش غذایی گیاه شوید
- کالری: ۱۰۵
- فیبر: ۲۱ گرم
- چربی: ۱۵ گرم
- پروتئین: ۱۶ گرم
- کربوهیدرات: ۵۵ گرم
بررسی اسانس طبیعی شوید
این گیاه به حدی کاربردی و مفید است که کشاورزان و حتی بسیاری از متخصصین به طور حرفه ای به کاشت این گیاه در مزارع بزرگ مشغول هستند. برای تهیه اسانس شوید، سرشاخه گلدار این گیاه به همراه بذر آن را از مزرعه گیاهان دارویی جمع آوری می کنند.
اسانس گیری سرشاخه و بذر متفاوت است. هردو این محصولات به روش تقطیر اسان گیری می شوند ولی سرشاخه های گیاه از طریق تقطیر با بخار آب و بذر این گیاه به روش تقطیر با آب اسانس گیری می شود.
بازده اسانس به دست آمده از بذر ۴۲/۲ درصد و از سرشاخه گلدار۲۱/۰ درصد نسبت به وزن خشک اولیه می باشد. دستگاه گاز کروماتوگراف (GC) و گاز کروماتوگراف متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) دستگاه هایی هستند که برای شناسایی ترکیبات تشکیل دهنده اسانس ها مورد استفاده قرار می گیرد.
در کل ترکیباتی که از این محصول شناسایی شده است ۱۳ تا است که هر کدام در نوع و درصد به دست آمده در سرشاخه گلدار و بذر متفاوت است. عمده ترین ترکیبی که در اسانس سرشاخه گلدار وجود دارد آلفا فلاندرن است که به میزان ۵۶ درصد موجود است و در اسانس بذر کارون می باشد که به مقدار ۵۷ درصد وجود دارد.